+31 615308841 info@banenvan.nl

Kansen: Bedrijven en werknemers

Sinds medio maart dit jaar ervaren we de gevolgen van het coronavirus en leven we in de 1,5 meter samenleving. De verwachting is dat eind dit jaar de economische crisis in hevigheid zal toenemen bedrijven anticiperen daar nu al op – en uiteindelijk veel mensen hun baan zullen verliezen. De Nederlandse economie zal bijna acht procent krimpen door corona (IMF).                                          

Zoals bij elke crisis is de eerste reactie die van verkramping. Bedrijven richten zich op hun interne processen, zetten hun vacatures on hold en bereiden reorganisaties voor. Werknemers richten zich op hun werk, doen wat er van hun wordt gevraagd en vooral geen gekke dingen. In de overlevingsstand. Dat is jammer omdat juist deze tijd ook veel kansen biedt                                                                                                

Kansen voor bedrijven                                                                                                             

Blijf op afstand werken                                                                                                          Veel bedrijven hebben ondervonden dat op je op afstand goed kan werken. Als je dit blijft doen – in het post corona tijdperk – betekent dit: Minder mensen op kantoor,  minder werkplekken,  kleinere kantoren, lagere kosten en minder vervoerskosten.

Wees zichtbaar                                                                                                         Intern gerichte bedrijven richten zich niet op nieuwe business, nieuwe omzet, nieuwe markten. Zorg dat je niet alleen bereikbaar bent voor je klanten maar ook het contact met hen onderhoudt en zichtbaar blijft in de markt. Social media biedt daar veel kansen toe en is met name in geval van contactbeperking een prachtige manier om jouw en jouw bedrijf op de kaart te zetten.

Verricht denkwerk                                                                                                                   Met een op handen zijnde economische crisis is het eerder branden blussen en hands-on zijn dan over nieuwe strategieën nadenken. Toch is dit hard nodig. ‘Corona’ is nu onder ons maar kan ook snel onder controle zijn. Dan kan je jouw aanvalsplan maar beter klaar hebben. Zorg dat je jouw toptalent niet als eerste het bedrijf uitzet.

Kansen voor werknemers

Zorg dat je fit blijft                                                                                                      Een verplichte lockdown doet veel met mensen. Zeker als ze fulltime thuis moeten werken en kinderen niet naar school gaan. Gelukkig is dat al deels veranderd. Reden genoeg om fit te blijven. En daar kan je veel aan doen. Ook als sportscholen dicht zijn of weer dicht gaan. Wandelen en fietsen kan iedereen doen, evenals thuis oefeningen doen. Elke dag. Maak bewegen tot onderdeel van jouw dagtaak.

Ga een cursus doen                                                                                                                 Met kinderen weer naar school gaan fulltime thuis werken houd je als het goed is tijd over. Reden om deze tijd goed te gebruiken. Sinds ‘corona’ worden er online veel cursussen aangeboden, bij zeer uiteenlopende aanbieders.  Met name in de particuliere markt is dit flink toegenomen. De bedrijvenmarkt daarentegen blijft achter i.v.m. het schrappen van budget voor opleidingen. Zorg dat je je ook tijdens ‘corona’ in jouw vakgebied blijft ontwikkelen. Het maakt je aantrekkelijker voor de arbeidsmarkt.

Kijk om je heen                                                                                                                         Als je van baan wilt veranderen dan is dit het moment. Het aantal vacatures is weliswaar gedaald, maar het aantal beschikbare kandidaten ook. De concurrentie is dus relatief laag. Door de crisis en het toenemend aantal werkelozen neemt deze toe, dus wacht hier niet te lang mee. Er zijn nu nog voldoende bedrijven die op zoek zijn naar goed opgeleide mensen. Bijkomend voordeel is dat je vaak de sollicitatiegesprekken online kunt doen. En dat het nu vakantietijd is. Tijd voor actie!